Visszakapom-e az eredeti számlákat?

A visszaigénylési folyamat befejeztével visszajuttatjuk Önnek az eredeti számlákat, melyeket adóhatósági szuperrevízió miatt 10 évig meg kell őrizni!

Milyen formában kapja meg cégem a visszaigényelt összeget?

A visszaigényelt összeget az Ön igénye szerint Forintban vagy EURO-ban utalják Önnek a külföldi adóhatóságok.

Mi a menete a szolgáltatásuknak?

Olvassa el részletes tájékoztatónkat az ÁFA visszatérítés folyamata oldalunkon.

Mennyibe kerül a szolgáltatás igénybevétele?

A szolgáltatási díj csak a sikeresen benyújtott és visszatérített összegek után illet meg minket. Amennyiben cége visszaigénylésre jogosult, szolgáltatási díjunk a külföldi adóhatósági Határozat meghozatala után kerül számlázásra, az abban meghatározott érték alapján a mindenkori szerződési jutalékunknak megfelelően.

Igényelhetek-e vissza ÁFÁ-t több adószakértő cégen keresztül?

Igen , de egy adott benyújtási időszakban (negyedév, félév, év), csak egy adószakértő cégen keresztül igényelhet vissza ÁFÁ-t.

Van-e határidő az ÁFA-visszaigénylésében?

Igen, az előző adóévre vonatkozó anyagokat következő és szeptember végéig kell benyújtani (pl. a 2016-os számlák ÁFA-visszatérítési igényét 2017 szeptember 30-ig lehet benyújtani). Annak érdekében, hogy az esetleges hiányokat pótolni tudjuk és időben be tudjuk nyújtani az igényeket, legkésőbb július elejéig várjuk a feldolgozandó anyagokat ügyfeleinktől. Kérjük a határidők szigorú betartását.

Mennyi ideig tart az ÁFA-visszaigénylési folyamat?

Az eljárás időtartama országonként változó, átlagosan 2-4 hónapra tehető.

Az EU előírások szerint a NAV formai és tartalmi ellenőrzés után benyújtástól számított 15 napon belül továbbítja a benyújtott ÁFA-visszatérítési igényeket a külföldi adóhatóságokhoz vagy visszautasítja azokat. A kinti adóhatóságnak 4 hónapja van az igény elbírálására (Határozat hozatal), mely időszak alatt 2 alkalommal élhet igénypótlási kérelemmel, ami 1-1 hónappal meghosszabbíthatja az elbírálási időszakot. A Határozat hozataltól számított 10 napon belül az adóhatóságnak el kell utalnia a jóváhagyott összeget a benyújtott igényen megadott számlaszámra. Amennyiben az adóhatóság nem tartja be a fenti határidőket, késedelmi kamatot fizet a visszaigénylőnek.

Az országonkénti személyes tapasztalatokról kérdezze munkatársainkat.

Milyen iratokra van szükségem a benyújtáshoz?

ÁFA visszaigényléséhez az eredeti számlák és a hozzájuk tartozó bizonylatok szükségesek! Másolatok, duplikátumok, kópiák nem alkalmasak ÁFA visszaigénylésre. Amely országoknál szükségesek további formanyomtatványok, azokat az ön Forbis-os ügyintézője postázza Önnek aláírásra, hitelesítésre.

Milyen költségfajták után igényelhetek vissza ÁFÁ-t?

Országonként változó, de az üzemanyag (diesel), autópályadíj, a járművel kapcsolatos egyéb kiadások (tartozék, alkatrész), benzin, szálloda, konferencia, autóbérlés, promóciós-, és nyomdaköltség például ide sorolhatóak.

Mely országokból lehet ÁFÁ-t visszaigényelni?

Jelenleg 28 országból igényelheti vissza ÁFÁ-ját.

Magyarországon bejegyzett székhellyel rendelkező vállalkozó az alábbi 28 országban kérhet ÁFA visszatérítést:

Európai Unió tagállamai

Ausztria

Belgium

Bulgária

Ciprus

Csehország

Dánia

Észtország

Finnország

Franciaország

Görögország

Hollandia

Horvátország

Írország

Lengyelország

Lettország

Litvánia

Luxemburg

Málta

 

Nagy-Britannia

Németország

Olaszország

Portugália

Románia

Szlovákia

Szlovénia

Spanyolország

Svédország

Unión kívüli országok

Svájc

Norvégia

Kattintson ide, hogy megtekinthesse az ÁFA kulcsokról és visszaigényelhető költségekről összeállított részletes tájékoztatónkat.