Gyakori kérdések

Visszakapom-e az eredeti számlákat?
A visszaigénylési folyamat befejeztével visszajuttatjuk Önnek az eredeti számlákat, melyeket adóhatósági szuperrevízió miatt 10 évig meg kell őrizni!
Milyen formában kapja meg cégem a visszaigényelt összeget?
A visszaigényelt összeget az Ön igénye szerint forintos vagy eurós utalják Önnek a külföldi adóhatóságok.
Mi a menete a szolgáltatásunknak?

Olvassa el részletes tájékoztatónkat az ÁFA-visszatérítés folyamata oldalunkon

Mennyibe kerül a szolgáltatás igénybevétele?
A szolgáltatási díj csak a sikeresen benyújtott és visszatérített összegek után illet meg minket. Amennyiben cége visszaigénylésre jogosult, szolgáltatási díjunk a külföldi adóhatósági határozat meghozatala után kerül számlázásra, az abban meghatározott érték alapján a mindenkori szerződési jutalékunknak megfelelően.
Igényelhetek-e vissza ÁFÁ-t több adószakértő cégen keresztül?
Igen , de egy adott benyújtási időszakban (negyedév, félév, év), csak egy adószakértő cégen keresztül igényelhet vissza ÁFÁ-t.
Van-e határidő az ÁFA-visszaigénylésében?
Igen, az előző adóévre vonatkozó anyagokat EU-s országok esetében következő év szeptember végéig kell benyújtani (pl. a 2019-es számlák ÁFA-visszatérítési igényét 2020. szeptember 30-ig lehet benyújtani). Annak érdekében, hogy az esetleges hiányokat pótolni tudjuk és időben be tudjuk nyújtani az igényeket, legkésőbb július elejéig várjuk a feldolgozandó anyagokat ügyfeleinktől. Európai Unión kívüli országok esetében pl. Szerbia, Svájc esetén következő év március végéig kérjük a szükséges dokumentumokat rendelkezésünkre bocsájtani. Kérjük a határidők szigorú betartását.
Mennyi ideig tart az ÁFA-visszaigénylési folyamat?
Az eljárás időtartama országonként változó, átlagosan 2-4 hónapra tehető.

Az EU előírások szerint a NAV formai és tartalmi ellenőrzés után benyújtástól számított 15 napon belül továbbítja a benyújtott ÁFA-visszatérítési igényeket a külföldi adóhatóságokhoz vagy visszautasítja azokat. A kinti adóhatóságnak 4 hónapja van az igény elbírálására (határozathozatal), mely időszak alatt 2 alkalommal élhet igénypótlási kérelemmel, ami 2-2 hónappal meghosszabbíthatja az elbírálási időszakot. A határozathozataltól számított 15 napon belül az adóhatóságnak el kell utalnia a jóváhagyott összeget a benyújtott igényen megadott számlaszámra.

Milyen iratokra van szükségem a benyújtáshoz?
ÁFA visszaigényléséhez az eredeti számlák és a hozzájuk tartozó bizonylatok szükségesek! Másolatok, duplikátumok, kópiák nem alkalmasak ÁFA-visszaigénylésre.
Milyen költségfajták után igényelhetek vissza ÁFÁ-t?
Országonként változó, de az üzemanyag (diesel), autópályadíj, a járművel kapcsolatos egyéb kiadások (tartozék, alkatrész), benzin, szálloda, konferencia, autóbérlés, promóciós-, és nyomdaköltség, üzleti út, egyes külföldi munkavégzéssel kapcsolatos költségek például ide sorolhatók.
Mely országokból lehet ÁFÁ-t visszaigényelni?
Jelenleg 29 országból igényelheti vissza ÁFÁ-ját.
Magyarországon bejegyzett székhellyel rendelkező vállalkozó az alábbi 29 országban kérhet ÁFA-visszatérítést:
Unión kívüli országok
Norvégia
Svájc
Szerbia
Törökország

Vannak-e formai előírások a számlákkal kapcsolatosan?
A kártyakibocsátó cégek által kiállított számlák (DKV, UTA, OMV, Shell, AS24, stb.) adóvisszatérítési célra megfelelőek, egyéb számlák ügyében (pl. készpénzes számlák) kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal.

Vannak-e formai előírások a számlákkal kapcsolatosan?
A kártyakibocsájtó cégek által kiállított számlák (DKV, UTA, OMV, Shell, AS24, stb.) adóvisszatérítési célra megfelelőek, egyéb számlák ügyében (pl. készpénzes számlák) kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal.
Mi a minimum összeg, amit országonként visszaigényelhetek?
A kártyakibocsátó cégek által kiállított számlák (DKV, UTA, OMV, Shell, AS24, stb.) adóvisszatérítési célra megfelelőek, egyéb számlák ügyében (pl. készpénzes számlák) kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal.
Mekkora összeget tud a cégem visszaigényelni?
Általánosságban elmondható, hogy cége bizonyos termékek vásárlása és szolgáltatások igénybevétele esetén – állami támogatás függvényében – visszaigényelheti ezen termékek és szolgáltatások ÁFÁ-ját.
Jogosult-e cégem nemzetközi ÁFA-visszaigénylésére?
Vállalkozások ill. egyéni vállalkozók jogosultak számos külföldön kifizetett általános forgalmi adó visszaigénylésére olyan költségekre, mint pl.: üzemanyag, autópályadíjak, szállási költségek, üzleti konferenciák és kiállítások költsége, autóbérlés, szórakozási költségek, stb.

Hogy az Ön vállalkozása milyen visszatérítésre jogosult, a visszaigényelendő ÁFA adott országbeli előfeltételeitől függ (az Ön tevékenységének jellegétől, visszaigényelhető minimum összeg, adóalany-e az adott országban, részesül-e állami támogatásban, stb.)

Cégének pontos visszatérítési jogosultsága ügyében kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal.

Lépj velünk kapcsolatba